Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012







Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Οι φράουλες έχουν υπέροχη γεύση και πολύ λίγες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δίνουν μόνο 30 θερμίδες !). Η φράουλα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βιολογικός ρόλος αυτής της βιταμίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη C αποτρέπει την οξείδωση ευάλωτων βιολογικών μορίων όπως τη χοληστερόλη των λιποπρωτεινών , αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και συμβάλει αποφασιστικά στην ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τη δράση της βιταμίνης C και γι αυτό η κατανάλωση φρούτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όσους καπνίζουν .Επίσης οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στις φράουλες. Αυτό σημαίνει ότι οι φράουλες βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό στην καλή λειτουργία και υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και εκκολπωμάτων. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στις φράουλες υπάρχει μία ιδιαίτερη χημική ένωση , το ελαγικό οξύ, που παρουσιάζει σημαντική δράση ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες. Η ίδια αυτή ουσία τη συναντάμε σε δύο ακόμα φρούτα: τα σταφύλια και τα κεράσια.

Το κεράσι είναι από τα πιο αγαπητά φρούτα του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες. Είναι πολύ γνωστό φρούτο για τη διουρητική δράση του και μάλιστά πολλοί συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων! Η πιο σημαντική ουσία που έχουν είναι , όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, το ελαγικό οξύ! Επίσης, ωφελούν όσους υποφέρουν από ρευματισμούς, ενώ είναι ιδανικό φρούτο για τους διαβητικούς. Άριστη τροφή για την καταπολέμηση της πέτρας των νεφρών.

* Μη μασάτε τα κουκούτσια τους, γιατί «κρύβουν» τοξικές ουσίες.

Το καρπούζι ,όπως και το πεπόνι, είναι εξαιρετική τροφή. Πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, με το τελευταίο να παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης , στη διατήρηση υγιών επιθηλίων και στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.
Το καρπούζι ξεδιψά, αναζωογονεί και αποτοξινώνει τον οργανισμό και αυτό επειδή αποτελείται κατά 95% από νερό. Το ποτάσιο, επίσης, που περιέχει βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της εφίδρωσης. Όμως, το μεγαλύτερο προσόν του καρπουζιού είναι ότι καθαρίζει τα νεφρά από τις πέτρες. 

Τα δαμάσκηνα είναι επίσης ένα ακόμα φρούτο που αξίζει να γίνει λόγος. Είναι γνωστή η θεραπευτική τους δράση κατά της δυσκοιλιότητας , αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Τελευταία κάποιες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων παίζει ρόλο και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος (LDL). Τα δαμάσκηνα είναι επίσης καλή πηγή β-καροτένιου και χαλκού . Ανάμεσα στις πιο σημαντικές λειτουργίες του χαλκού είναι ότι συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου, ενώ προστατεύει από θρομβώσεις του αίματος.

Τα βερίκοκα είναι και αυτά πλούσια σε β-καροτένιο και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση του β-καροτένιου και η παρουσία του καλίου προστατεύουν τη καρδιά από εκφυλιστικές παθήσεις παρέχοντας στον οργανισμό λίγες θερμίδες(η κατανάλωση τριών βερίκοκων δίνει στον οργανισμό περίπου 50 θερμίδες)!

Τα σταφύλια Ο χυμός τους είναι ισάξιος σε θρεπτική αξία με το μητρικό γάλα (το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, λευκωματούχες ουσίες και μεταλλικά άλατα). Όλα τα είδη των σταφυλιών διαθέτουν πλουσιοπάροχα βιταμίνες Α, Β, C, Ε, φολικό οξύ, σταφυλοσάκχαρα και 80% φυτικό νερό. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι ότι από τα 16 μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, τα 12 πιο βασικά περιέχονται στα σταφύλια (κάλιο, ασβέστιο, φώσφορος, σίδηρος, μαγνήσιο, νάτριο, ελαγικό οξύ, βόριο κ.ά.). 
Το σταφύλι, εκτός από νόστιμο και θρεπτικό φρούτο, είναι και φάρμακο κατά της δυσπεψίας, της δυσκοιλιότητας, της χρόνιας κολίτιδας, της ατονίας και των αιμορροΐδων. Πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες των σταφυλιών αποδίδονται στην καθαρή γλυκόζη (το σταφυλοσάκχαρο), καθώς απορροφάται και αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, δίνοντάς του ενέργεια και ευεξία.
Τελευταία, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιλινόις (ΗΠΑ) ανακάλυψαν ότι μια ουσία, η ρεσβερατρόλη (που βρίσκεται στη φλούδα και στο χυμό των σταφυλιών), περιορίζει όλα τα στάδια εξέλιξης του καρκίνου δρώντας προληπτικά κατά της νόσου.

* Η σταφυλοθεραπεία  –μια συστηματική δίαιτα μερικών ημερών που στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στα σταφύλια– έχει στόχο να αποτοξινώσει τον οργανισμό, να διατηρήσει πολύ καλή την υγεία, αλλά και να προλάβει και να θεραπεύσει διάφορες παθήσεις, όπως της καρδιάς, του στομάχου, του εντέρου, των νεφρών, του συκωτιού, την αναιμία, τη χοληστερίνη κ.ά. Πρόκειται για δίαιτα που συνιστάται σε όλους
–ανεξάρτητα από ηλικία– υπό την παρακολούθηση πάντα φυσικά κάποιου ειδικού.
* Διαλέγετε τα ώριμα σταφύλια, γιατί τα άγουρα είναι δύσπεπτα και έχουν ξινή γεύση.


Τα νεκταρίνια περιέχουν βιταμίνες Α, C, καθώς και αρκετά μεταλλικά άλατα.Βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και την τόνωση του νευρικού συστήματος.

Το πεπόνι  επειδή περιέχει πολύ κάλιο, είναι ιδιαίτερα διουρητικό και συνιστάται να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες από ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά και στο ουροποιητικό τους σύστημα. Ακόμα, οι σπόροι του πεπονιού έχουν πολλές θρεπτικές ιδιότητες. 


Πηγές :http://www.veganforum.gr/index.php?topic=659.0
http://www.belife.gr/magazine/covers/3.2012.php



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου